Hoe je een afgesloten hart heelt

Geplaatst op 14-09-2017

Jarenlang geloofde ik machteloos te zijn. Ik probeerde mijn lijden te beëindigen door aan de buitenwereld te duwen en trekken, dus ja, logisch dat er zoveel machteloosheid werd ervaren. Hopeloos was het. Ik verloor mijn vertrouwen in het leven. Rondlopen met een gebroken hart was normaal. Mijn missie werd dan ook om vooral zo min mogelijk extra pijn op te lopen. Ik ging vermijden. Stoppen met opleidingen als ik dacht het niet meer te kunnen (vaak stond ik dan een negen gemiddeld). Ik werd een slechte vriendin en familielid. Mensen waar ik van hield zouden toch gaan sterven (kan je ze beter niet te dichtbij laten). Roken als een ketter en junkfood bij het leven, ter verdoving (dat ik eraan kon sterven vond ik eerijk gezegd een prettige bijkomstigheid). Ik deed alles half, met halve betrokkenheid ofwel een half hart. De andere helft veilig afgesloten. En zo kon ik de angst voor het leven dragen, dacht ik. 

Misschien herken je iets van mijn verhaal in je eigen leven? Ben je ook zo hard gekwetst dat je enige optie afsluiten leek? En misschien zoek je nog steeds naar een open, vrij hart... Want afgesloten leven is één van de betere recepten voor depressie, als je mijn dossier erop naslaat.

In mijn ervaring is er voor de ommekeer een belangrijk startpunt. Een punt dat niet overgeslagen mag worden in het proces naar bevrijding. En dat is: begin bij volledig erkennen wat jij gelooft en daarbij voelt over het leven. Ik ga het nog een keer zeggen: ga ontdekken wat jij ten diepste gelooft over het leven. 

Sluit je ogen en stel jezelf de vraag: wat geloof ik over het leven? Kijk naar jezelf in woorden, beelden en filmpjes uit jouw leven, laat de emoties en gedachten opborrelen. Wees nu goudeerlijk, je verdient het om volledig gezien te worden. 100%! 

Schrijf uit wat er in je opkomt. Elke negatieve gedachte die bewust wordt heeft al zijn eerste nekslag gekregen van je. Bewustwording is zo ontzettend belangrijk.. 

Gun jezelf hier de tijd voor. Geef ruimte voor je gevoel. Doe het vaker als dat goed voelt. Wees geduldig en zacht met jezelf. Laat boven tafel komen wat je in jouw onderstroom met je meedraagt. Maak het zichtbaar. 

En nu, met wat het ook is dat zichtbaar wilde worden: geef je eraan over. Vecht er niet tegen. Ben erbij, kijk ernaar, blijf erbij. Vlucht niet. Dan kan het zijn grootste kracht al verliezen in het licht van jouw bewustzijn. Kijk naar de motherfuckers in je geest, die je in alle onschuld bent gaan geloven. Daar staan ze, op papier, waar ze jou niets aan kunnen doen. Want de waarheid over al deze gedachten is: ze hebben enkel macht, omdat ze nog niet onderzocht zijn. Enkel niet onderzochte gedachten kunnen je doen lijden. 

Nu rest de vraag: Is het écht waar wat je bent gaan geloven?

Tot zover voor nu wat er uit mij stroomt om te mogen delen met jou. In de hoop de (eigen)liefde in je aan te raken, omdat je het zonder enige twijfel waard bent.

Liefs Janneke. 

 

Voorbeelden van mijn oude overtuigingen:

Ik loop altijd gevaar.

Alles wat mooi is, is te mooi om waar te zijn. 

Niets blijft dus houden van is dom.

Het leven heeft het op mij gemunt.

Liefde maakt mij kapot.

Deel dit bericht:

Gelukkig zijn, hoe dan?!

De grootste vergissing rondom geluk Geluk zit niet in bereiken, hebben of ontbreken. Geluk is een natuurlijke staat op het m...

Lees meer

Hoe je een afgesloten hart heelt

Jarenlang geloofde ik machteloos te zijn. Ik probeerde mijn lijden te beëindigen door aan de buitenwereld te duwen en trek...

Lees meer
Archief
  • Personal coaching

    Personal coaching

    Een eerste stap naar het aankijken van je problemen is vaak het lastigst, dit weet ik als geen ander....

    Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.