Gelukkig zijn, hoe dan?!

Geplaatst op 12-12-2017

De grootste vergissing rondom geluk

Geluk zit niet in bereiken, hebben of ontbreken. Geluk is een natuurlijke staat op het moment dat ‘de wil’ even stilhoudt. Dat je even niets anders wil dan ‘wat is’. Vaak wordt dat ervaren op een moment van bereiken, hebben of ontbreken omdat het willetje dan even tevreden is. Als alles perfect klopt. Maar het kan anders! Gelukkig maar, want wanneer klopt alles nou perfect in dit vergankelijke leven? 

Wat is ‘de wil’?

Ik wil mooier weer, ik wil meer geld, ik wil minder gewicht, ik wil een relatie, ik wil een betere relatie, ik wil dat het weekend is, ik wil meer energie, ik wil een andere baan, ik wil meer vrienden, ik wil spontaner zijn, ik wil geen verdriet hebben, ik wil geen pijn, ik wil vakantie, ik wil aandacht, ik wil rust…………………..

Ik ga je wat verklappen over de wil: het is niet wie je bent, het is zelfs niet persoonlijk. Het zijn enkel losse gedachten die geloofd worden. Omdat ze geloofd worden creëren ze een emotie, die de geloofwaardigheid ervan weer versterkt. Zo ben je in de ban van de wil. Ren jij je rot om de wil te voorzien van al zijn (vaak tegenstrijdige) wensen. 

The never ending story

De wil bestaat alleen uit verleden en toekomst gedachten. Dus... Hier en nu? Tevreden zijn? Dat kent het niet. Hij schakelt altijd tussen wat was en wat gaat komen en zoekt daarin continu naar beter. Een non-stop oorlog tegen de realiteit. Hierdoor mist de wil het grootste deel van leven door mentaal alvast ergens anders te zijn. Zonde toch? 

Als je de wil, het denken, gaat zien voor wat het is, kun je er vrijer van raken. Wat meer gaan lachen om die wil met zijn never ending weerstand.

Hoe dan?

Een mooie eerste stap is om de wil wat vaker scherp te gaan observeren. Leer je denkgeest kennen. Je bent je denkgeest niet. Dus je kan ernaar kijken zonder er iets mee te moeten: “Wat loopt ‘ie nu weer te willen?” Besef dan dat deze WIL jouw moment kan verpesten, NIET de levensomstandigheid. Neem dit alsjeblieft niet van mij aan, maar observeer, leer en ervaar zelf. Dit soort onderzoekjes is wat ik onder andere begeleid bij de mensen die ik coach, want alleen jouw waarheid kan jouw beleving bepalen!

Wat overblijft als de wil geen dictator meer is

Willen wat is blijft over! De gezondste manier van leven, omdat wat is het enige is dat er ooit zal zijn. Het maakt je geen doetje zonder doelen, het maakt je efficiënt en helder. Aanwezig en alert om in te spelen op de realiteit. Niet in ontkenning, noch in weerstand. Gelukkig. Zomaar. Met alles.

 

Geschreven uit liefde voor jou.

Liefs Janneke. 

Deel dit bericht:

Gelukkig zijn, hoe dan?!

De grootste vergissing rondom geluk Geluk zit niet in bereiken, hebben of ontbreken. Geluk is een natuurlijke staat op het m...

Lees meer

Hoe je een afgesloten hart heelt

Jarenlang geloofde ik machteloos te zijn. Ik probeerde mijn lijden te beëindigen door aan de buitenwereld te duwen en trek...

Lees meer
Archief
  • Personal coaching

    Personal coaching

    Een eerste stap naar het aankijken van je problemen is vaak het lastigst, dit weet ik als geen ander....

    Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.