Hoe stil te staan als het (l)even snel gaat

Geplaatst op 02-05-2017

Je bent super lekker bezig, alles loopt als een speer en je gaat maar door en door. En ineens.. Als donderslag bij heldere hemel. Gesloopt. Depressief. Overspannen. Opgebrand. Helemaal klaar.

Het vraagt een zekere zelfkennis en alertheid om te voorkomen dat je over je grenzen gaat. In contact staan met je lijf. Voelen wat gevoeld wil worden. Niet opkroppen, maar ook niet blijven hangen! Dicht bij jezelf blijven. Allemaal heel belangrijk, maar....

HOE DAN? Dat vroeg ik me jaren af. Nou het antwoord in mijn geval was dat ik eerst een gigantische detox aan negativiteit over mezelf en de wereld nodig had. Mijn systeem stond namelijk continu op spanning. Als dat bij jou ook het geval is: zoek er hulp voor, het kan écht anders en dat verdien je. 

Draai je wel lekker mee, maar loop je met tijd en wijlen tegen de lamp? Of wil je gewoon heel lief zijn voor jezelf? Dan is de check-in wellicht fijn voor jou. De check-in is een mini-ritueeltje, ontspanner, bewustmaker en op korte én lange termijn een groot cadeau aan jezelf.

Zo doe je de check-in:

 • Zorg dat je 5 minuten niet gestoord wordt (als enkel bedtijd je alleentijd is, dan bedtijd).
 • Stel jezelf deze vraag: “Hoe voel ik me?” Scan je lichaam. Wees eerlijk en grondig.
 • Benoem én lokaliseer het gevoel of de emotie. Nuanceer zoveel je kan. Boos kan ook zijn: gefrustreerd, woedend, teleurgesteld, enz. Blij kan ook zijn opgelucht, vredig, melig, enz. Ga niet in op het verhaal of het waarom rondom de emotie; dat is voor dit ritueeltje niet relevant. Focus op voelen. Waar zit het gevoel? Beweegt het? Is het zacht of intens?
 • Blijf in stilte zitten met het gevoel, wat het ook is, en voel dat je onder deze emotie oké bent. Het is niet wie je bent. Besef je dat het een logé is die maar een ding van je wil: een warm welkom. Geef dat warme welkom, laat jezelf overspoelen, geef je over. Hierbij mag je als het goed voelt tegen jezelf zeggen: ‘Ik geef nu liefde aan mij en alles wat ik kan voelen. Ik mag er helemaal zijn.’ Ontdek wat dit met je doet.
 • Sluit af met een diepe zucht en een bedankje in eigen woorden. Omdat je voelt, omdat je leeft, omdat je in staat bent het leven vol te ervaren en daardoor een compleet mens bent. Glimlach.

 

De effecten van dit korte ritueeltje kunnen enorm zijn. Je leert namelijk oké te zijn met heel het leven. Niet alleen de 50% leuk. Ervaren dat je prima ruimte kunt bieden voor alle emoties die mogelijk zijn geeft rust, vertrouwen en kracht. Ook geef je jezelf met dit ritueeltje bewust liefde en aandacht, en dat maakt je weer onafhankelijker en verhoogt je veerkracht.

 

It's all in you...!

 

 

Deel dit bericht:

Gelukkig zijn, hoe dan?!

De grootste vergissing rondom geluk Geluk zit niet in bereiken, hebben of ontbreken. Geluk is een natuurlijke staat op het m...

Lees meer

Hoe je een afgesloten hart heelt

Jarenlang geloofde ik machteloos te zijn. Ik probeerde mijn lijden te beëindigen door aan de buitenwereld te duwen en trek...

Lees meer
Archief
 • Personal coaching

  Personal coaching

  Een eerste stap naar het aankijken van je problemen is vaak het lastigst, dit weet ik als geen ander....

  Lees meer